Tilmeld nyhedsbrev

Super hurtigt Internet

Super hurtigt Internet

Luften er tyk af gyldne løfter om super hurtigt internet via fiber. Alle har krav på hurtigt og stabilt internet, lyder det. Det er alle enige om. Men fiberselskaberne og nu også TDC sætter lighedstegn mellem fiber og hurtigt internet. Men hvad er facts og hvad er halve løgne, der har til formål at markedsføre bestemte produkter og leverandører?

Coaxkabler, som har en kobberleder, kan levere lige så hurtigt internet som fiber. Op til 1.000 MBit/s download. Heldigvis er langt de fleste husstande i Danmark allerede dækket af et net af coaxkabler. Det gælder alle de ca. 2,2 mill. eller godt 80 % af alle husstande, som allerede har kabel-tv. Disse coaxnet er allerede eller kan nemt blive opgraderet til at levere Gigabit internet. Det er altså ikke nødvendigt at nedgrave fiberkabel for at disse mange husstande kan få lynhurtigt internet. Det vil faktisk være spild af penge, for opgradering til Gigabit af coaxkabler kan gøres for ca. 2.500 kr. pr. husstand, mens nyt fibernet typisk vil koste 25-30.000 kr. pr. husstand, før statstilskud på ca 10.000 kr. pr. husstand. 

Coaxkabler må ikke forveksles med gammeldags kobberkabler, som bliver brugt til telefonforbindelser over fastnet. Kobberkabler bruges i dag også til internet af TDC og flere andre selskaber, som køber sig ind på TDC’s kobberkabler. De kan højst levere 20-50 GBit/s. 400.000 husstande får stadig internet på denne måde, men antallet er stærkt faldende. Disse kobberkabler er – i modsætning til coaxkabler – gammeldags teknologi. 

Internet kan også fås trådløst med en mobiltelefon. Det kan dække manges behov, især når man er på farten. Og i de kommende år vil 5G mobiltelefoni give nye muligheder. 

Kapaciteten i 5G vil dog ikke kunne måle sig med kapaciteten i coax- eller fibernet. De begrænsninger, der i dag mærkes på 4G mobiltelefoni, viser sig tydeligt, når mange kobler sig på samtidig falder kapaciteten dramatisk. 5G er udviklet til også at håndtere de mange IoT-enheder som industri, virksomheder og sundhedsvæsenet vil bruge fremover. Derfor vil der de næste år være et voldsomt stigende forbrug af 5G til rigtig mange enheder ud over de typer enheder, der i dag gør brug af 4G. 

Internet på coaxkabler eller fiber vil derfor også fremover være den foretrukne internetform, når man er hjemme. 
Regeringens og Folketingets officielle anbefaling er i dag stadig, at 100 MBits/s er nok til næsten alle. Kun få private husstande har brug for højere internethastigheder. Gigabit vil dog fremover blive efterspurgt af en række husstande, når flow-tv bliver erstattet af streaming.

Prisen for en forbindelse via coaxkabel (antal MB/s) vil med sikkerhed være meget konkurrencedygtig de næste mange år, selvom der forventeligt igen skal ske en opgradering af coax-nettene til 1200Mhz eller 1800Mhz. Men selv med en anslået ny opgraderingspris på 2.500 kr. pr. husstand, vil coax stadig være yderst konkurrencedygtigt i forhold til fiber.

Verden over og særligt i USA er der nedgravet så mange millioner kilometer coaxkabel, at det er helt sikkert, at der i mange år fremover vil blive forsket i nye teknologier til coaxnet, så deres kapacitet vil stadig stige.

Selv om både fiberselskaberne og TDC nu tilbyder fibernet med gratis tilslutning, så check prisen nøje. Ikke bare for i år, men de næste 5-10 år eller mere. Intet er gratis, og uanset at installationen nu tilbydes gratis, skal investeringen på 15-20.000 kr. betales senere, for ethvert selskab skal hente sine penge hjem igen. Og ethvert selskab, også et andelsejet fiberselskab, skal skaffe et overskud til sine aktionærer og ejere.

SÅ HUSK - INTET ER GRATIS i den verden, vi lever i.

Antenneforeninger udmærker sig ved, at de kun skal tjene penge til at dække investeringer og vedligeholdelse. De skal ikke levere overskud til kommercielle investorer. Derfor kan de fleste antenneforeninger tilbyde fint og stabilt internet for 150-250 kr. pr. måned.
ChristiansfeldNet bruger også fiber der hvor det bedst kan betale sig, men vi vil fortsat investere i vores coaxnet. For det betaler sig bedst.
Hvis alt internet i Danmark skulle leveres gennem fiber, vil det tage 10-20 år at udbygge til alle. Der er ingen grund til at vente på det. Vi er allerede i gang med opgradering af kabelnettet. 

Så hvis du ønsker hurtigt internet, så check med din lokale antenneforening ChristiansfeldNet inden du lader dig lokke af gyldne tilbud, som er gratis nu, men som koster mere i det lange løb.