Tilmeld nyhedsbrev

Hvor bredt skal bredbåndet være?

Hvor bredt skal bredbåndet være?

 

Det er spørgsmålet som mange Antenneforeninger står overfor i dag. Med YouSee’s udmelding om at de vil tilbyde hastigheder op til 1Gb og Stofa der følger lige efter, så kan man som selvstændig antenneforening godt føle sig lidt presset.

Vi har undersøgt markedet, deltaget i forskellige debatter og fora, for at få et så godt indblik i hvad der stilles af krav.

- I regeringens 2020 plan, skal alle danskere kunne tilbydes op til 100/20Mb.
- For at være en del af det digitale Danmark i dag, er en forbindelse på 10/2Mb rigeligt. Det dækker fint alm surfing, netbank, e-boks, kommunale og statslige tjenester samt streaming i lav opløsning.
- Spiller man store og tunge online spil eller er man flere i husstanden der streamer i film i 4K, så kræver det selvfølgelig større hastighed.
- Der er også en factor som ventetid der spiller ind. Hvis man skal hente store filer, vil man så kunne overskue at vente 1, 2, 3 eller måske helt op til 10 sek. før de lander på ens PC. Og det samme når man skal sende store filer, vil man så kunne acceptere at vente nogle sekunder før ens filer er sendt til serveren som skal sende dem videre.

Vi vil ikke bruge ret meget tid på upload, for alle analyser viser at en gennemsnits familie ligger på et behov mellem 10Mb og 20Mb i upload.

Det vigtigste for de fleste er download, det man henter. Og noget af det der fylder mest i streaming, er 4K/Ultra HD streaming, som bliver mere og mere udbredt. En typisk 4K streaming kræver 15-20Mb, derfor anbefales det at have 25Mb download pr. bruger der samtidig skal kunne streame film i bedste kvalitet. Det vil sige at man med 100Mb download kan streame fire 4K film samtidig, mens  der hentes mail og facebook, Instagram mv kører I baggrunden.

Hvis man så ser på at vi allerede kan tilbyde op 300Mb download i vores net i dag, er der så behov for en stor investering i at kunne tilbyde 1Gb? 

For at kunne svare på det, ville det være rart med en krystalkugle der kunne se ind i fremtiden, men sådan en har vi ikke.  Derfor må vi se på hvad vi ved der er på vej, og det er 8K streaming. 8K streaming begynder så småt at rører på sig, samtidig med der kommer flere og flere enheder I hvert hjem som skal på nettet, mobiltelefoner, tablets, tv, alarmer, køleskabe, støvsugere osv. .  Og hvad kræver det så af hastigheder? 

De test der er lavet med 8K kræver ca. 50Mb i dag, men der arbejdes på at kunne ”pakke” det bedre, så det kommer til at fylde mindre, måske kan man få det ned på 25Mb, det samme som 4K. Alle de andre enheder, hvis de ligger passive og ”snakker” lidt i baggrunden kræver de typisk under 1Mb.

Så ud fra de oplysninger vi har kunnet finde frem til, går der en rum tid før 300/60Mb for en typisk familie ikke er nok længere. Dermed ikke sagt at vi ikke vil gå samme vej som YouSee, for der en også en NIF at tage hensyn til (Nabo Imponerings Factor), hvis naboen har en høj hastighed vil jeg også have det, selvom jeg ikke har noget at bruge den til…

Mit råd er bare – Køb det I har behov for.

Lidt korte facts:
500 Kbps – lowest required speed for streaming
1.5 Mbps – recommended speed for quality viewing
3 Mbps – Standard Definition video
5-8 Mbps – 720p and 1080p High Definition
25 Mbps – 4K Ultra High Definition